Velkommen, jeg håber du finder hvad du søger. KarstenFilsoe.dk - Home

Velkommen til KarstenFilsoe.dk | Mail til Web2 "snabela" karstenfilsoe.dk

Alt hvad jeg ved om Motorcykler
Honda CB400
Katana GS650
Bandit GSF600
Ducati ST2
Hjelme
Lædertøj
Touringsliste
MC i Kroatien
MC i Italien
MC i Polen
MC Novelle
Tilbehør
Hvem er Dr. Filsoe
Yoga
Film
VW Passat
USA udvandrer
Min musik og musik er...
På danske læber
Roger Waters
Allan Olsen
Favorit litteratur
Top ti bøger
Mine andre rejser - dem uden motorcykel
Ski ferie
Øst Afrika
Travelling in Iran
Den store USA tur
Den lille USA tur
Marokko
Berlin Guide
Lidt om Danmark

Litteratur

Når trangen kommer over mig og det gør den tit, så dykker jeg ned i bogens univers. Min introduktion vil blive alt for lang hvis jeg skulle fortælle om alle mine favoritter; men bare for at give dig en idé om stil og genre, vil jeg nævne et par absolute læsværdige titler.

Antony Beevor
S
enest har jeg kastet mig over bøger om Anden Verdenskrig. Jeg ved egentlig ikke hvorfor; men det ligger vel i tiden. Antony har virkelig ramt noget i hans to fremragende bøger, Stalingrad og Berlin. Det er jo en helt anden slags litteratur end jeg plejer at læse; men de er enormt velskrevne og meget lette at læse. En verdenskrig er umulig at kapere, og det er lidelserne også. Men de rå fakta bliver personlige og forståelige med historier fra navngivne mennesker. Beevor udtrykker ikke ligefrem en begejstring for den Røde Hær, men en respekt for individet. Eller heller rammerne for efterkrigstiden får positiv særbehandling. Omend man kan synes at Stalin var en forbryder på højde med Hitler, så var det vel indiskutabelt en fordel for verden at få termineret nazismen? Han er heller ikke faldet i den fælde at virke imponeret over nazisternes formåen, selvom en del af nederlaget skyldes inkompetence hos Hitler, så var systemmet også sygt og dets generaler ikke fra en anden verden. Imperiets råddenskab ville bringe det til fald.

 

John Fowles
'Troldmanden' og 'Den franske løjtnants kvinde'
Med disse to bøger satte John Fowles store mærker på mig, de besider begge en evne til at snige sig ind i ens inderste. Man identificere sig i høj grad med hovedpersonerne og lader sig rive med af begivenhederne. I 'Den Franske løjtnants kvinde' følger man en ung mand - Charles - der står til at blive godt gift og komme ind i de bedre sociale kredse i 1800 tallets england. Men hvor han så møder "løjtnantens kvinde" og begår et socialt hari kiri pga. af hans store fasination af hende. Det lyder uhyre banalt, det er det også; men følelser er ikke noget at lege med og det må vi sande i denne fortælling.
I 'Troldmanden' er vi nærmere nutiden - ja det kunne være idag - en ung gymnasie lærer der rejser til Grækenland for at komme over en personlig tragedie. Han rejser vel og mærke til Grækenland for at undervise på en kostskole der er afsidigt beliggende på en ø. På denne ø forvildes han hurtigt ind i en spændene "detektiv" historie. Sagen er bare, hvad eller hvem er det han iagtager, andre eller ham selv? Dette er en ekstremt spændende bog om virkelighed eller hva det nu han er i.

Paul Auster
'New York trilogien' og 'Mr Vertigo'
Der er sagt meget om Paul A. men det kan ikke understreges for meget, at det er det mest betydningsfulde amerikanske forfatterskab i nyere tid. Paul A. er for mig en bøgernes Krysztof Kieslowski. En stor sans for den gode historie, detajlen og en stensikker fortælle stil. 'New York trilogien' er en samling af tre romaner - 'By af glas' - 'Genfærd' - 'Det aflåste værelse'. De har principelt ingen ting at gøre med hinanden andet end at de foregår i New York by. Der er dog en mærkværdig overlap af karakterer i de tre bøger - noget som kan sætte de små grå på overarbejde. Der er personer som White og Blue, identitetsløse personer men de fylder alligevel ud, optager plads i byen. Den trilogi er så absolut en anbefalesværdig indgang til Paul Auster. 'Mr Vertigo' er en fiktiv selvbiografi om drengen der lærte at flyve ved egen kraft ! Dette er en umådelige underholdene bog med store dybder. En fortælling om det nye amerika, om en fantastisk person - mester Yehudi - om at være åben for livet er fuld af muligheder. Jeg lo, jeg græd, jeg fløj.

Arturo Perez-Reverte
'Dumas Klubben'
For mig er Auturo Perez-Reverte god underholdning med et twist. Twistet består i at historierne er geniale og fasinerende. Og som hos John Fowles er det hoved personer mand kan identificere sig med. Som der står i opslaget til 'Dumas Klubben': "Lucas Corso er professionel bogjæger og specialist i - med mere eller mindre fine metoder - at fremskaffe  sjældne udgaver til liebhavere". Dermed er rammen lagt for et eventyr der langtfra er støvet da han bliver rodet ind i fremskaffelsen af satankult bøger. Bogen er fornyelig blevet filmatiseret af Roman Polanski ( The ninth gate ). Jeg har set filmen, den er ganske udemærket; men man mangler bestemt alle nuencerne, jeg har læst mere blandene anmeldelser end www.Scope.dk gir filmen.

Ib Michael
'Vanillepigen' 'Den tolvte rytter' 'Brev til månen'
Af  danske forfattere er Ib Michael suverænt den bedste jeg har læst. Hvis jeg skulle anbefale en bog eller trilogi til en spirende bogorm så ville det være "Ib Michaels" barndom og ungdom selvbiografier. Jeg er stadigt måløs over hvor godt han beskriver og husker barndommens detaljer, sande eller ej, så er det som at komme der igen. Jeg griner for mig selv over at genkende mig selv, og jeg føler savn over noget man har mistet - naiviteten og fantasien. 'Vanillepigen' handler om "Ib's" opvækst i Roskilde, om løvejagter i Danmark og sørøvere i baghaven, onkelen fra sydhavs-øerne der bliver oplevet af "dig og Ib" så man kan høre palmernes brusen i vinden. 'Den tolvte rytter' er et tilbage blik på sine aner. Vi bliver ført vidt omkring bla. til Mexico og alle anerne leverer en brik til puslespillet om den store gåde "hvorfor er jeg som jeg er?" En bog der fortæller at livet kan leves på alle planer og det faktisk er en pligt, og man blir også helt fyldt med lyst. I 'Brev til månen' er drengen blevet en mand, en mand er pga. af situationens alvor ser tilbage over en righoldig ungdom, en ungdom der mere en kraftigt viser at nogen er istand til at gribe eller selv skabe eventyret. En så absolut værdig afslutning på trilogien.
Alle bøgerne kan læses uafhængigt af de andre; men man kan jo lige så godt starte med 'Vanillepigen'.

Salman Rusdie
'Maurerens sidste suk'
Et værk, et stort værk, et rigtigt stort værk. Salman Rusdie's sprog det blomstere og man blir helt salig ved den fantastiske evne til, at sætte sætningerne sammen som var det musik. 'Maurerens sidste suk' er en sørgelig historie og ekstremt grotesk, når man tænker:" nu kan det ikke bli være" så er man først lige begyndt, men historien drejer hele tiden og det er ikke bare en spiral ned i et sort hul. Nej, man bliver fanget af historien, så meget at man kan se de skønne aftner og dugten af kryderier. Jeg glæder mig allerede til at læse min næste Rusdie bog, nemlig 'Jorden under hendes fødder', som står og venter på reolen.

George Orwell
'1984'
Klassikeren, der handler om det ultimative strømlinede overvågnings samfund man overhovedet kan have mareridt om. Bogen er skrevet i 1950, men der intet som helst forældet i den. Vi følger Winston Smith i dette vanvid, men han ligeså stille skrider ud på for 'Partiet' ulovlige områder. Et must at ha læst.

Milan Kundera
'Tilværelsen ulidelige lethed'
Om denne bog kommer jeg nok lidt i bekneb med rosende vendinger, for jeg ved ikke rigtigt hvad det var jeg fascineredes af; men hoved personen Thomas kan man ihvertfald sagtens beundre. Vi følger ham under kommunisternes indtog i Prag og hvordan han fratage alle hans privilegier; men stadigt har den fantastiske dejlig kone som han elsker og dog stadigt sørger elskov hos andre kvinder som besat. Jeg kom til at tænke på at hvad er livet værd uden erotik og romantik - og nok også knibe en tåre over det. Der er godt stof til hjernen og følelserne idenne bog, måske ku vi lære noget.

Robert M. Pirsig
'Zen og kunsten at vedligeholde en motorcykel'
Vel, det var selvfølgelig nysgerrighed om denne motorcykel der drev mig mod Robert Pirsig, den bog som for voksne MC'ister er bogen hvor det står. Det handler om en mand og hans søns rejse igennem USA på en motorcykel. Det er ikke bare en rejse, det er værdier det handler om. Som Dave Harrison i Information skrev:"Man kan ikke anmelde den, men kun gå ind i den. Ligesom med et forhold eller et barn, man må åbne sig for den, og så tage hvad der kommer." Jeg personlig blev klar over nogle værdier og normer, den bog har utvivlsomt præget mig.

Jostein Gaarder
'Sofies Verden'

Nogen vil nok sige hvad i alverden laver denne bog mellem dette prægtige udvalg; men det er en bog som har betydet meget for mig og jeg tror at rigtig mange mennesker ville ha godt af at læse den. Det er en en populær bog - men ta ikke fejl af det, den er overraskende og særdeles lærerig. Man får indsigt i historiske personer som har haft afgørende betydning på os som civilisation og vores måde at tænke og opfatte den dag idag. Man blir klar over at hjernen ikke har evolveret sønderligt i 4000 år og at de færeste af os idag ville møde Sokrates i en diskussion; men at de præmisser for opfattelse og indlæring er opbygget gennem generationer. Man indser at i den forstand må ikke et individ gå tabt, han eller hun kan levere endnu en afgørende nøgle for menneskeheden. Cognito, ergo sum.

 

John Steinbeck

'Mus og mænd', 'Rutebil på afveje', 'Dagdriverbanden', 'Vredens druer', 'Perlen'

 

Efter den store USA tour, fik jeg lyst til at læse Steinbeck og det valg har jeg ikke fortrudt. Han er en fantastisk fortæller med øje for de små sandheder. Det er svært ikke at trække på smilebåndet ofte - ja faktisk hele tiden. 

Han kan også skildre folk der har en hård skæbne, med empati, hvilket han nok egentlig er blevet verdensberømt for. De skæbner har oftet fattet mere af hvad livet går ud på end mange andre og endda også læseren..

Steinbeck fik Nobelprisen i 1962.

 

 

Viktor E. Frankl

'Psykologi og eksistens'

Gid jeg havde læst den bog da jeg var 17-18 år, hold da fast hvor kunne det have sparet mig for mange ærgelser. Men desværre tror jeg bare at nogen ting gør større indtryk når man kan hænge det på noget som man selv har oplevet. Det er skræmmende læsning, man sidder blot og ryster svagt på hovedet; mens den ene umenneskelige mishandling efter den anden bliver beskrevet. Frankl drager en lære af alle hans observationer af mennesker i den yderste nød. En lære som jeg bruger til at lysne mit sind, i de øjeblikke hvor den negative stemme er ved at tage over. Jeg bruger til dels det, at jeg under ingen omstændigheder er i nærheden af deres pinsler - de stod i frost med dårlige sko i timevis - jeg sjosker afsted tør skoet på en regnvåd vej med varmt tøj på. Dels at selv under deres meget ringe omstændigheder var nogen som havde overskud, nogen som delte det sidste mad de havde med andre. De bestemte selv deres attitude uanset omstændighederne. Man kan vælge og brokke sig over noget man alligevel ikke kan gøre ved eller man kan smile af det og håbe på at ens humør smitter af på de andre.

   "We who lived in concentration camps can remember the men who walked
    through the huts comforting others, giving away their last piece of bread.
    They may have been few in number, but they offer sufficient proof that
    everything can be taken from a man but one thing: the last of the human
    freedoms -- to choose one's attitude in any given set of circumstances,
    to choose one's own way."
                    Viktor E. Frankl

Af BBC's top 200 liste vil jeg gerne læse eller har læst følgende

4. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, Douglas Adams
5. Harry Potter and the Goblet of Fire, JK Rowling
7. Winnie the Pooh, AA Milne
8. Nineteen Eighty-Four, George Orwell
11. Catch-22, Joseph Heller
15. The Catcher in the Rye, JD Salinger
17. Great Expectations, Charles Dickens
19. Captain Corelli's Mandolin, Louis de Bernieres
20. War and Peace, Leo Tolstoy
21. Gone with the Wind, Margaret Mitchell
22. Harry Potter And The Philosopher's Stone, JK Rowling
23. Harry Potter And The Chamber Of Secrets, JK Rowling
24. Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban, JK Rowling
29. The Grapes Of Wrath, John Steinbeck
30. Alice's Adventures In Wonderland, Lewis Carroll
31. The Story Of Tracy Beaker, Jacqueline Wilson
32. One Hundred Years Of Solitude, Gabriel García Márquez
33. The Pillars Of The Earth, Ken Follett
34. David Copperfield, Charles Dickens
43. The Great Gatsby, F Scott Fitzgerald
44. The Count Of Monte Cristo, Alexandre Dumas
46. Animal Farm, George Orwell
52. Of Mice And Men, John Steinbeck
54. Anna Karenina, Leo Tolstoy
55. A Suitable Boy, Vikram Seth
60. Crime And Punishment, Fyodor Dostoyevsky
67. The Magus, John Fowles
78. Ulysses, James Joyce
87. Brave New World, Aldous Huxley
90. On The Road, Jack Kerouac
91. The Godfather, Mario Puzo
92. The Clan Of The Cave Bear, Jean M Auel
97. Love In The Time Of Cholera, Gabriel García Márquez
114. Les Misérables, Victor Hugo
118. The Picture Of Dorian Gray, Oscar Wilde
128. The Hound Of The Baskervilles, Arthur Conan Doyle
133. East Of Eden, John Steinbeck
143. High Fidelity, Nick Hornby
147. Papillon, Henri Charriere
161. Moby Dick, Herman Melville
173. The Old Man And The Sea, Ernest Hemingway
174. The Name Of The Rose, Umberto Eco
175. Sophie's World, Jostein Gaarder
178. Lolita, Vladimir Nabokov
180. The Little Prince, Antoine De Saint-Exupery
191. The Unbearable Lightness of Being, Milan Kundera
194. The War Of The Worlds, H. G. Wells

Af Politikens top 50 af danske bøger vil jeg gerne læse eller har læst følgende

1. Johannes V. Jensen: Kongens fald (1900-01)
2. Henrik Pontoppidan: Lykke-Per (1898-1904)
3. Karen Blixen: Syv fantastiske fortællinger (1934)
4. Martin Andersen Nexø: Pelle Erobreren (1906-10)
6. Tom Kristensen: Hærværk (1930)
8. Svend Åge Madsen: Tugt og utugt i mellemtiden (1976)
12. Dan Turèll: Vangede billeder (1975)
13. William Heinesen: De fortabte spillemænd (1950)
14. Halfdan Rasmussen: Børnerim (1964)
15. Hans Kirk: Fiskerne (1928)
16. Aksel Sandemose: En flygtning krydser sit spor (1933)
17. Klaus Rifbjerg: Den kroniske uskyld (1958)
19. Ole Lund Kirkegaard: Gummi-Tarzan (1969)
20. Kirsten Thorup: Himmel og helvede (1982)
21. Tove Ditlevsen: Barndommens gade (1943)
26. Henrik Stangerup: Vejen til Lagoa Santa (1981)
27. Villy Sørensen: Sære historier (1953)
28. Inger Christensen: Det (1969)
33. Michael Strunge: Væbnet til vinger (1984)
38. Soya: Parasitterne (1929)

Måske kunne man også finde inspiration her.


Opdateret den 26. sep 2005